duminică, 15 aprilie 2012

Cozonac pufos

Pentru cozonac am folosit reteta de pe sabina-madalina.blogspot.com.


Ingrediente:
  • 1 kg faina
  • 1 plic de drojdie (7 grame) sau daca folositi drojdie proaspata 50 grame
  • 250 grame zahar
  • 550 mililitri lapte
  • 200 grame ulei de palmier
  • 5 galbenusuri
  • 1 plic zahar vanilinat
  • 1 praf de sare
  • coaja de la 1 lamaie 
Ingrediente umplutura:
  • 5 albusuri
  • nuca macinata
  • cacao
  • zahar
Se cerne faina de cateva ori, astfel incat cozonacul sa iasa pufosss. Dizolvam zaharul si zaharul vanilinat in laptele caldut. Preparam maiaua din drojdie, 2 linguri de lapte caldut si faina. Presaram faina peste maia si o lasam sa creasca la cald 15 minute, pana se crapa faina. Frecam galbenusurile cu sare si adaugam coaja de lamaie. Adaugam maiaua peste faina, turnam treptat laptele caldut si adaugam galbenusurile. Amestecam incet cu mana, pana se omogenizeaza si incepem sa framantam aluatul, adaugand treptat uleiul de palmier caldut. Il framantam bine vreme de 30 de minute. Il lasam la crescut 1 ora si jumatate.
Aluatul a crescut frumos fiindca l-am alintat.


Cat aluatul a stat la cald am preparat umplutura. Am batut albusurile spuma si am adaugat nuca, zaharul si cacaoa dupa gust.

 

Taiem aluatul in doua parti (patru daca vrem cozonaci impletiti), intindem aluatul pe blatul uns in prealabil cu ulei de palmier si adaugam umplutura.

 

Rulam aluatul si il punem in tava. Ungem cozonacii cu albus si ii presaram cu zahar. Lasam cozonacii in tava sa creasca la cald inca 30 de minute.


Cozonacii se coc la 180 grade C in 40-45 minute.


Dupa ce s-au rumenit bine, ii testam cu scobitoarea si daca trec testul ii scoatem din cuptor.

 


Pofta buna!!!

Drob de miel si pasare

Drobul, my preciousss.


Cum nu am gasit cantitatea necesara de maruntaie de miel, a trebuit sa combin si a iesit drob de miel si pasare.

Ingrediente:
  • 2 kg ficat pasare
  • 1 kg pipote pasare
  • 500 grame ficat curcan
  • maruntaiele de la 1 miel de 10 kg
  • 4 oua crude
  • 3 oua fierte
  • 20 fire ceapa verde
  • 20 fire usturoi
  • patrunjel verde
  • 2 plicuri cu condimente de drob
  • prapur 
  • sare
  • piper
Spalam bine maruntaiele si le punem la fiert cu praf de sare aproximativ 45 de minute. Spalam prapurul. Spalam patrunjelul si il tocam. Curatam ceapa si usturoiul, le spalam si le tocam. Calim patrunjelul, ceapa si usturoiul cu sare, piper, ulei si putina apa.


Fierbem cele 3 oua pe care le vom pune in interiorul drobului.
Dupa ce maruntaiele s-au fiert, le scurgem de apa, iar dupa ce s-au racit le tocam cu robotul de bucatarie.


Amestecam compozitia cu sare, piper, cele 4 oua si condimentele de drob. Adaugam ceapa calita si patrunjelul. Gustam compozitia si adaugam condimentele necesare dupa gust.


Pregatim formele, adica le "tapetam" cu prapur, punem jumatate din compozitie, adaugam jumatati de ou, iar apoi completam cu restul compozitiei si acoperim cu prapurul.


Introducem tavile in cuptorul preincalzit la 180 grade C si coacem aproximativ 45 de minute.


Cand s-a racit il putem scoate din tava.


Pofta buna!!!

sâmbătă, 14 aprilie 2012

Biscuiti veseli de Paste

Ingrediente:
  • 250 grame faina
  • 100 grame zahar
  • 50 grame ulei palmier
  • 50 mililitri lapte
  • 1 ou
  • 1/2 plic praf copt
  • esenta de vanilie
  • 1 praf de sare
Se amesteca zaharul cu uleiul de palmier si oul si se adauga esenta de vanilie. Faina se amesteca cu praful de copt si sarea. Adaugam treptat faina peste compozitie si framantam bine. Cand aluatul este gata il punem intr-o cutie in frigider pentru 30 de minute. Eu am preparat compozitia seara si am lasat-o peste noapte in frigider.
Intindem aluatul pe blatul uns cu ulei de palmier si decupam cu formele de Paste (ousor, miel, puiut si iepuras).
Biscuitii se coc la 180 grade C, in aproximativ 10 minute.
Au iesit aproximativ 65 de biscuiti.


Pofta buna!!!

Vine Pastele! Hai sa vopsim ouale!

Conform traditiei in Joia Mare se vopsesc ouale!


Asa ca am trecut si noi la treaba. Am spalat si degresat ouale si le-am pus la fiert. Am folosit albastru, galben si rosu (patrioti ca de obicei).
Iata cum au iesit!


Hristos a Inviat!!!
Pofta buna!!!