duminică, 15 aprilie 2012

Cozonac pufos

Pentru cozonac am folosit reteta de pe sabina-madalina.blogspot.com.


Ingrediente:
  • 1 kg faina
  • 1 plic de drojdie (7 grame) sau daca folositi drojdie proaspata 50 grame
  • 250 grame zahar
  • 550 mililitri lapte
  • 200 grame ulei de palmier
  • 5 galbenusuri
  • 1 plic zahar vanilinat
  • 1 praf de sare
  • coaja de la 1 lamaie 
Ingrediente umplutura:
  • 5 albusuri
  • nuca macinata
  • cacao
  • zahar
Se cerne faina de cateva ori, astfel incat cozonacul sa iasa pufosss. Dizolvam zaharul si zaharul vanilinat in laptele caldut. Preparam maiaua din drojdie, 2 linguri de lapte caldut si faina. Presaram faina peste maia si o lasam sa creasca la cald 15 minute, pana se crapa faina. Frecam galbenusurile cu sare si adaugam coaja de lamaie. Adaugam maiaua peste faina, turnam treptat laptele caldut si adaugam galbenusurile. Amestecam incet cu mana, pana se omogenizeaza si incepem sa framantam aluatul, adaugand treptat uleiul de palmier caldut. Il framantam bine vreme de 30 de minute. Il lasam la crescut 1 ora si jumatate.
Aluatul a crescut frumos fiindca l-am alintat.


Cat aluatul a stat la cald am preparat umplutura. Am batut albusurile spuma si am adaugat nuca, zaharul si cacaoa dupa gust.

 

Taiem aluatul in doua parti (patru daca vrem cozonaci impletiti), intindem aluatul pe blatul uns in prealabil cu ulei de palmier si adaugam umplutura.

 

Rulam aluatul si il punem in tava. Ungem cozonacii cu albus si ii presaram cu zahar. Lasam cozonacii in tava sa creasca la cald inca 30 de minute.


Cozonacii se coc la 180 grade C in 40-45 minute.


Dupa ce s-au rumenit bine, ii testam cu scobitoarea si daca trec testul ii scoatem din cuptor.

 


Pofta buna!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu